Blog,  Technieken,  Tips & tricks

Waarom ik niet onzichtbaar van kleur verwissel

Op YouTube en op blogs zijn talloze tutorials te vinden over het onzichtbaar wisselen van kleur bij het haken van amigurumi. In deze blog wil ik juist een kleine ode brengen aan de zichtbare kleurwisselingen. Zelf laat ik mijn kleurwisselingen altijd zichtbaar in mijn haakwerk. Dit is een bewuste keuze omdat ik van mening ben dat die kleine verspringingen horen bij de handwerktechniek die ik gebruik: namelijk haken in spiralen.

Wanneer je onzichtbaar van kleur wisselt hecht je af op het moment dat je met de volgende kleur wil beginnen. Met behulp van een naald werk je de draad weg alsof het een gehaakte steek is. Vervolgens hecht je aan met de nieuwe kleur. Deze stappen voelen voor mij wat omslachtig en wanneer ik ze toepas blijf ik toch altijd het punt zien waarop ik van kleur ben gewisseld omdat wisselsteek die ik met de naald heb gemaakt afwijkt van de andere steken. Daar houdt mijn perfectionistische ik niet zo van, haha! Dus daarom ga ik maar voor volop imperfect en geef ik de voorkeur aan evenwijdige steken met duidelijke kleurwisselingen in plaats van een onzichtbare wisseling van kleur.

Mocht het zo zijn dat een kleurwissel op een plek uitkomt die ik niet mooi vind, dan haak ik wel altijd een paar extra vasten zodat de kleurwissel (bij voorkeur) op de zij- of achterkant van de knuffel uitkomt. Het mag natuurlijk niet té imperfect worden.

Ondanks dat ik in deze blog een sterke voorkeur uit voor de zichtbare kleurwissel, moet je natuurlijk altijd blijven kiezen voor wat jij zelf het mooist vindt. Lees deze blog dan ook vooral met een knipoog en laat het een ode zijn aan de fijne imperfecties van het haken!

Uiteraard ben ik wel benieuwd naar welke manier van kleur wisselen de voorkeur heeft bij jullie. Ga jij voor zichtbaar of onzichtbaar?

3 reacties

 • Edida

  Na het bekijken van verschillende filmpjes m.b.t. het onzichtbaar kleurwisselen, heb ik één en ander samengevoegd, uitgeprobeerd en zo een eigenstijl ontwikkeld waar ik me wel prettig bij voel. Redelijk onzichtbaar, al zeg ik het zelf. 😉

 • Sabrina De Hondt

  Ieder zijn keuze uiteraard, maar ik heb een veel simpelere methode voor de kleurwissel in plaats van het omslachtig handelen met de naald… Het komt erop neer dat je eerst de laatste steek afwerkt met de nieuwe kleur en dan in de eerste steek in de achterste lus een halve vaste maakt en dan door de beide lussen van dezelfde steek beginnen met je vasten, dit is bijna onzichtbaar.

  Groetjes,
  Sabrina
  Het Kunstig Wolletje

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *